Peloista eroon?

Miten pelon voi voittaa?

Mä en ole noussut hevosen selkään kahteenkymmeneen vuoteen.

Eilen nousin. Olin kyllästynyt lykkäämään asiaa, joten vaan menin ja tein sen. Pelotti, mutta ei yhtään niin paljon, kuin olin kuvitellut. Ehkä yhden kymmenesosan siitä, mitä olin kuvitellut. Tämä todistaa mun mielestä jälleen sen, että ajatuksemme eivät ole absoluuttinen totuus, ne on vain ajatuksia.

Lapsuuteni lähes asuin talleilla, hoidin hevosia, ratsastin, maksoin valmennuksiani avustavilla duuneilla, kilpailinkin. Kuusi päivää viikossa lähes kymmenen vuoden ajan. Kunnes tuli teineys ja ennen kaikkea PELKO.

Pelkäsin hevosia, epäonnistumista, valmentajaa, isääni, tallikavereita, säätä, sitä mikä poni mulle määrätään tunnille, mitä tunnilla tehdään. Aivan kaikkea siis. Miksi mua pelotti on melkoinen vyyhti, mutta varmaa on, että hauskaa ratsastaminen ei enää ollut.

Sittemmin mä olen nähnyt unta ratsastamisesta vähintään kerran kuussa. Silti en ole ratsastanut sitten vuoden 1998. Miksi? Koska ens kesänä sit teen sen!

Niin tein, joo, kesänä 2018.

ratsastus 2

Pelko vs. mahdollisuus?

Pelot estää meitä tekemästä paljon. Pelko on hyvä menemään piiloon muiden tunteiden alle, ja usein täytyy kaivella rehellisesti sisintään ennen kun huomaa et hei tää onki sitä et mua pelottaa. Siinä kohdassa toimiva harjoitus voisi olla sellainen, että annat sen pelon tulla, mietit läpi koko ajatusketjun: mikä se worst case scenario on?

Mitä kamalaa tapahtuu jos tekisit jotain mitä palavasti haluaisit mutta et uskalla? Mihin se johtaisi? Mä uskon, että päähän voi pälkähtää juttuja, jotka on isompia kun esimerkiksi pelko epäonnistua vaikka tanssibattlessa tai jäädä työttömäksi. Alla lymyilevä pelko voi olla joku perustavanlaatuisempi, joka tulee vaikka lapsuuden kokemuksista tai muusta aiemmasta ikävästä kokemuksesta.

Luultavasti pelko on sellainen, jota sun ei enää tarvis pelätä, vaan kestäisit sen skenaarion nyt aikuisena vaikka se toteutuisi, ja se turhaan estää sua edelleen elämästä niin kuin haluaisit.

Voisit myös ottaa jonkun ei-niin-pelokkaan tuttusi ja esittää hänelle kaikki esteet, joiden ajattelet olevan estämässä muutosta tai uuden asian kokeilua ja esittää tälle tyypille worst case scenariot.

Pelko-mahdollisuusriski numeroina
  1. Kuvittele hirvein tilanne, joka voisi tapahtua jos teet jotain mikä sua pelottaa.
  2. Anna sille numero asteikolla 1-10, jossa 1 tarkoittaa, että sillä ei oo mitään negatiivista vaikutusta sun elämään ja 10 pysyvää negatiivista vaikutusta.
  3. Tee sama ajatellen, että kuvittelet onnistuvasi: anna onnistuneelle tilanteelle numero asteikolla 1-10, 1 tarkoittaen sitä, että onnistumisella ei ole mitään positiivista vaikutusta elämään ja 10 tarkoittaen pysyvää positiivista vaikutusta elämään.

Esimerkiksi mä  voisin miettiä, että uskallanko lanseerata päänhuolto-podcasteja, koska pelottaa, että tuhlaan aikaani, kukaan ei halua kuunnella niitä, ja lisäksi teen itseni naurunalaiseksi.

Jos kaikki tämä kaikki tapahtuu niin arvioisin sen ehkä 4-tason katastrofiksi, joka tarkoittaa, että riski on epätodennäköinen ja tilapäinen. Jos taas onnistun, eli saan tehdä sitä mitä eniten haluan, ja josta oon niin liekeissä kun olla ja voi, ihmiset haluaa kuunnella niitä ja saa apua niistä niin se olisi ainakin 9 jollei 10! Eli selkeästi positiivinen “riski” on aika paljon korkeampi.

Eli riskiä ei oikeestaan ees ole. Vaan mahdollisuus.

Toisille suurin pelko on sanoa ei, toisille kyllä.

Ei-porukka pelkää jäävänsä paitsi jostain hauskasta/tärkeästä/mahdolllisuudesta ja kärsii usein FOMOsta (=fear of missing out), pahimmillaan vetää itsensä burn outiin sanomalla kaikkeen jännään tai muka-tarpeelliseen kyllä. Paitsi jäämisen pelko liittyy vahvasti suorittamiseen ja perfektionismiin, jossa kuitenkin todellinen tunnekokemus voi olla kaukana ihannemielikuvasta.

Jos olet ei-pelkoinen: ota käyttöön Hell Yeah-sääntö. Kaikki mikä ei aiheuta välitöntä Hell Yeah-reaktiota -> ei. Tai jos olet totaaliuupunut, sano kaikkeen jonkin aikaa ei. Kuulostele myös, onko jokainen asia jolle sanot kyllä todella sellainen jota SINÄ haluat.

Kyllä-tyypit pelkää usein epäonnistuvansa tai heillä saattaa olla sisäinen turvallisuudentunne hataralla pohjalla. Turvallisuudentunnetta helposti pidetään yllä tiukoilla rutiineilla ja harkituilla (tekemättömillä?) ratkaisuilla. Tämä näyttäytyy usein muutoksenvastaisuutena ja joustamattomuutena. Jos olet kyllä-pelkoinen: Kokeile sanoa hetken aikaa kaikkeen kyllä ja tee yllä oleva riskikartoitus, ehkä jonkun kyllä-ihmisen seurassa.

Pelon todella kurja kaveri on katkeruus. Jokainen varmasti tuntee katkeran ihmisen. Sä et halua olla se. Sen vuoksi: Tee ne haluamasi asiat nyt!

Mietintämyssyyn: “Stressed is the achievers word for fear”

Syvempää pelko-aiheesta tästä 

Lyhyehkö FOMO-pohdinta

Parempaa perfektionismia

Mahtavaa viikkoa hellekupolissa!

Toivoo: Meri-Tuuli

Lue lisää kirjoittajasta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s